Kuld- ja hõbemedal! Eesti kokaõpilaste edu rahvusvahelistel võistlustel

Möödunud nädalavahetusel Belgias Oostendes Euroopa Hotelli- ja Turismikoolide Assotsiatsiooni AEHT iga-aastastel võistlustel saatis Eesti noori tänavu suur edu. Kuressaare Ametikooli koka eriala õppija Erika Eding võitis kuldmedali ning Tartu Kutsehariduskeskuse õpilane Markus Pärn hõbemedali.

„Muljed võistlusest on suurepärased. Rahvusvaheline õhkkond andis nii palju võimalusi kuulda ja kogeda, kuidas kokandusmaailm tegutseb,“ rääkis Erika. „Saime luua tutvusi ja sidemeid välisriikidest pärit inimestega, mis pakuvad võimalusi ka lähituleviku rikastamiseks kokandusvaldkonnas.“

Erika võistles kokkade kümnevõistluses (decathlon), kus kümnes etapis tuli kahe tunni jooksul tuli valmistada etteantud roog. Ülesanneteks olid näiteks tükeldamine ja kastme valmistamine. Võisteldi kolmeliikmelistes loositud tiimides. Erika oli võistkonna kapten, tema kaaslasteks olid Itaalia ja Sloveenia kokaõpilased. Ülesandeid sooritati kordamööda, iga ülesande jaoks oli aega 5-12 minutit.

Markus võistles võistkondlikul kokakunsti võistlusel (culinary art), mille tiimid moodustati kohapeal. Eesti noormehe tiimikaaslasteks said Belgia ja Hollandi noored kokad ning võistlusülesandeks oli valmistada kohustuslike komponentidega neli erinevat suupistet ning pearoog.

„Olen väga õnnelik. Euroopas teine koht on ikka suur saavutus. Kohtunikelt saime ka kiita, et väga hea tiimitöö ja kõrge gastronoomia tase,“ kinnitas Markus.

AEHT aastakonverents ja -võistlused toimusid tänavu 30. korda.

Lisainfo Kuressaare Ametikooli kodulehelt ja Tartu Kutsehariduskeskuse kodulehelt.