Sander – Parim Graafiline disainer 2019

Laseme ennast inspireerida noortel meistritel, kes juba oma õpingute jooksul on teinud suuri tegusid ja valinud eriala, mis neile väga meeldib. Väärt eriala väärt koolidest ning suur tegemise rõõm!

Siin on lugu Sandrist, kes sai pärjatud tiitliga Parim Graafiline disainer 2019!

“Keegi meist ei tea õpinguid alustades, mis või kes meist saab, nii ka mina. Gümnaasiumi viimast aastat alustades ei oleks ma kunagi arvanud, et satun veel toredamasse kooli kui seda on Miina Härma Gümnaasium.

Kujundusgraafiku erialale sattusin poolkogemata. Tegelikult soovisin pärast gümnaasiumi lõpetamist saada hoopis arhitektiks. Mulle on alati meeldinud kunst, aga samas ka matemaatika ja kõik loogilist mõtlemist vajav. Arhitektuur tundus seega hea kesktee minu kunsti ja loogilise maailma vahel. Avastasin aga, et minu kodulinnas Tartus arhitektiks õppida ei saa, võimalik on ainult inseneriõpe TTÜ Tartu Kolledžis. Tartust lahkuda ma aga kindlasti ei tahtnud.

Olin löödud, aga siis kuulsin Tartu Kõrgemast Kunstikoolist (praegune Kõrgem Kunstikool Pallas) ja läksin avatud uste päevale. Ja väga hea, et läksin, sest just sealt sain teada Tartu Kunstikoolist! Tartu Kunstikoolis õpetatav graafilise disaini eriala köitis mind rohkemgi kui meedia- ja reklaamidisain eriala, mida Pallases õpetatakse. Kuigi olin juba gümnaasiumi lõpueksamite tulemustega inseneri erialal sees, tegin ikkagi mõlemasse kunstikooli katsed. Alguses oli raske, sest kuigi mulle meeldis väga kunst, ei olnud mul portfoolio jaoks piisavalt töid. Tartu Kõrgemast Kunstikoolist tuligi eitav vastus, aga imekombel nähti minus midagi ja võttis vastu Tartu Kunstikool!

Õpingute alguses oli minu eriala nimeks trükimeedia kujundaja-küljendaja, kuid hiljem asendati see tuttavama terminiga „kujundusgraafik“. Olles koolis olnud vaid mõned nädalad, teadsin kindlalt, et see on täpselt minu koht! Mulle meeldis, mida meile õpetati; meeldisid tööd, mida me tegime ning missuguses õhkkonnas see kõik toimus. Igal õpetajal olid omad kogemused, mille jagamisega nad ei koonerdanud. Lisaks enda erialasele õppele anti ka väga vajalikku baasõpet üldkunsti aladel. Ma ei teadnudki, kui väga mulle meeldib maalida!

Õppeperiood Tartu Kunstikoolis on 2,5 aastat, selle jooksul olen saanud teha väga palju põnevaid projekte. Näiteks juba teise aasta alguses oli meie ülesandeks anda välja moeajakiri. Koostööd tegid stilistid, dekoraatorid ja kujundusgraafikud. Kirjutasime ise artikleid ja tegime pilte. Mina olin ajakirja üks loovjuhtidest ja minu õlule jäid tehniline pool, ajakirja kujundusprogrammis kokku monteerimine ja trükikotta saatmine. Vaatamata suurele tööle ja vähesele kogemusele saime välja antud imeilusa ajakirja “põu”. See näitab meie õpetajate suurepärast taset – nii lühikese ajaga anda meile piisavad teadmised, et terve ajakiri kokku panna!

Graafilises disainis, nagu ka elus üldse, peab IGAST võimalusest kinni haarama. Meie koolis korraldati minivõistlus Noore Meistri konkursile saamiseks, kus pidime eelmise aasta võistluse ülesanded läbi tegema. Olles just teinud läbi proovieksami, alustanud enda portfoolio valmistamisega ja nähes kohe tulevaid lõpueksameid, ei olnud mul piisavalt energiat. Kuid midagi minus ütles, et tuleb proovida, viimane lõpuspurt veel! Ja ma saingi võistlusele!

Võistlus oli kohe järgmisel nädalal pärast portfoolio kaitsmist ja lõpuaktust. Nii et kui kõik teised puhkasid koolist, läksin mina järgmisel nädalal jälle kooli tagasi ja esindasin koos Anastassia Imatraga Tartu Kunstikooli konkursil Noor Meister. Nüüd tagasi vaadates olen iseendale ääretult tänulik, et ei läinud lihtsamat teed, vaid tegin tööd ja nägin vaeva, higimull laubal. Võistlus ise hirmutas mind algul korralikult, aga esimeste hiireliigutustega hirm kadus ning ma nautisin kogu võistlust väga. Tähtis polnud isegi võita, vaid teha head tööd, et mu juhendaja, Deniss Jeršov, oleks uhke ja ma ise oleksin ka rahul. Terve kool oli nii toetav, eriti Janika Nõmmela-Semjonov, meie erialajuht. Ta ei lase meil kordagi endas kahelda ja kiirgab soojust igale poole.

Nüüd, kui koolile on nii tugev punkt pandud, ei teagi, mida edasi teha. Tartu Kunstikool andis mulle väga tugeva baasi ning enda oskuste tõestamine Noorel Meistril paneb mind tundma, et olen kõigeks võimeline. Olen ikkagi Noor Meister 2019 Graafilises Disainis! Ime kombel leidsin ma täpselt sellise eriala, mida tehes ma tunnen rõõmu. Kuhu iganes mu tee viib, tean, et igal juhul on see seotud graafilise disainiga. Aitäh Tartu Kunstikoolile!”

Sander Lillo
Tartu Kunstikool